Kleuren psychologie, hoe werkt het?

Herken je dat? Je wilt een andere kleur op je muur, maar vervolgens sta je in de bouwmarkt uren naar de kleurenstaaltjes te kijken. Hoe kies je de juiste kleur en wat doet de kleur met jou en de ruimte?

Als je het ons vraagt is het kiezen van de juiste kleur misschien wel het meest belangrijk voor je interieur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleuren grote impact kunnen hebben op je emoties, informatieverwerking en het gedrag van mensen. Iedere kleur heeft zo zijn eigenschappen die bepaalde emoties kunnen veroorzaken. Het gaat zelfs zover dat de kleur impact kan hebben op bijvoorbeeld de smaak van voedsel.

Rood
Bij rood denk je al snel aan allemaal negatieve dingen, deze kleur staat vaak bekend als de kleur van gevaar, bloed, woede en oorlog. Toch is dit niet het geval en heeft rood ook wel degelijk positieve eigenlijk. Rood wordt bijvoorbeeld gezien als de kleur van vuur, passie en warmte maar ook wordt de kleur gezien als aanval en verovering.

Wat doet rood met je interieur?
Rood is een ontzettende spannende kleur om in je interieur te verwerken. Het zegt iets over jouw ambitie, impulsiviteit en opwindendheid. Rood tinten kunnen verwarmen, maar gebruik deze kleur met mate want anders gaat de kleur je benauwen. Als je kiest voor de kleur rood, bedenk je dan wel dat de kleur een stuk intenser is in de avond.

Groen
De kleur groen heeft vaak alleen maar positieve associaties. Je denkt hierbij vaak aan het leven, de groei, vernieuwing, natuur en gezondheid. Deze kleur werkt kalmerend op geest en lichaam.

Wat doet groen met je interieur?Wie houdt van groen, houdt van het leven, rust en orde. Komt de kleur groen nog niet terug in je interieur? Dan is je interieur nog niet compleet. De groene kleur die een plant afgeeft als je deze verwerkt in je interieur kan al zoveel met je doen. Ook komt de kleur groen goed tot zijn recht in een slaapkamer of een werkkamer. De kleur werkt activerend, helend en kalmerend.

Blauw
Blauw straalt rust en oneindigheid uit, het is tenslotte de kleur van de hemel en de zee. Deze primaire kleur vind je vaak in koele tinten maar is ook zeker te vinden in warmte tinten die richting violet gaan. Net als groen heeft blauw een kalmerende werking en bevorderd het de concentratie.

Wat doet blauw met je interieur?Blauw is een goeie kleur om te verwerken in een rommelige en onoverzichtelijke werkkamer. De kleur blauw kan er namelijk voor zorgen dat een ruimte groter lijkt. De kleur blauw leent zich ook goed in een badkamer vanwege het koele effect.

Wit
Bij wit denk je aan eenvoud en puur. Het is de kleur van zuiverheid, maar ook van de nuances. De kleur wit schept ruimte en mogelijkheden.

Wat doet wit met je interieur?Wit is de meest toegepaste kleur van de wanden en het plafond van een interieur, je denkt nu misschien ‘wat saai’. Nee, integendeel juist! Met deze kleur is zoveel mogelijk en je kunt zoveel kanten op. Wie houdt van minimalistisch combineert wit bijvoorbeeld met een lichte en strakke vloer. Maar eigenlijk is de keur wit bij alle materialen en tinten wel passend.

Bruin
De kleur van aarde. Overal aanwezig maar nooit opdringerig. Bruin is een uitgesproken basiskleur, het is een natuurlijke, neutrale en sfeervolle kleur. Hij zorgt voor rust en evenwicht in je hoofd.

Wat doet bruin met je interieur?Bruintinten zorgen voor de basis van een natuurlijke en warme sfeer in je interieur. Bruintinten lopen uit van donkere tinten tot en met naturel tinten en kun je dus heel erg goed met andere kleuren combineren. Tijdloze en actuele organische kleuren zoals, zand, taupe en cappuccinotinten doen het goed in iedere ruimte en zorgen voor een warme en behaaglijke sfeer.

Dus, kom je er niet uit welke kleur je moet kiezen voor je interieur? Dan kunnen wij je er alles over vertellen en je helpen met het maken van de juiste keuze. Bel ons gerust voor een leuk gesprek, of laat je gegevens achter op onze contact pagina!